Du ska få ett svar, J.

Jag hade inte tänkt svara på fler politiska frågor tills vi fått all fakta om hur regiringsformen kommer se ut. Det vill säga efter onsdagens räknande av post och utlandsröster. Knappt tusen röster krävs, hoppet är ju det sista som överger en.

Läs hela inlägget innan du/ni svarar!

Men J, eftersom du på ett sakligt (första hittils) och korrekt sätt lägger fram fakta och argument kring dina åsikter ska jag försöka mig på ett svar ur min synvinkel.

Jag måste först och främst ÅTERIGEN påpeka att jag ångrar vissa saker jag skrev i söndags natt. Vissa saker var rena påhopp och om någon tagit illa vid sig ber jag så hemskt mycket om ursäkt. Man ska inte skriva blogginlägg när man är upprörd och ledsen har jag nu fått erfara.

Om du läser alla mina inlägg igen förstår du säkert, du verkar nyanserad, att min undermening är att få upp det till ytan; behöver vi ett parti i Sveriges riksdag med tydligt främlingsfientliga åsikter? Behöver vi SD i riksdagen för att lösa invandrarfrågan? För mig och ca. 96 % av sveriges väljare är svaret nej.

Jag läste igenom de två länkarna du postade och jag tycker inte att det ändrar så mycket i sak. De vill bara ha hit invandrare som tycker, tänker och känner likadant som oss. Du har säkert förstått att jag tycker olikheter är bra, det är det som utvecklar oss.

Var någonstans nämner jag överhuvud taget att jag är för politisk islam? Jag nämner vidare att jag verkligen inte sympatiserar med någonsomhelst typ av extremism. Varken höger, vänster eller religons. Jag är liberal ut i fingerspetsarna, jag tror på alla människors rätt till ett värdigt liv och jag tror på en öppen värld under ordnade former.

Varför ska vi gå tillbaka till att stänga gränserna? Varför ska vi gå ur EU? Varför ska vi överhuvud taget avsluta allt vad samarbete heter? Jo, för att vi är så in i helvete enögda. Vi vill leva vårt lilla liv i vårt "västerländska" samhälle. Det man inte ser, mår man inte dåligt av. Det löser SD genom att skicka ner några fler miljoner till krisdrabbade områden. Visst, bra så.  Vi fortsätter lalla runt som inget har hänt, pengar löser ju alla problem? Men vad gör dessa människor när pengarna är slut?

Folk i allmänhet, och många svenskar numera i synnerhet, är väldigt rädda för saker som är annorlunda och främmande. Likt aftonbladet i vissa fall, tar SD också upp mycket enstaka fall som skett. Man tar ett fall med någon muslim som misskött sig och vips så är alla sveriges muslimer att betraktas som avskum hos många svenskar. Jimmie Åkesson är smart, han är en skicklig talare. Han har, som du säger, tvättat bort stämpeln att sverigedemokraterna är nazister eller rasister. Men vad döljer sig egentligen under den fina fasaden? Hur mycket av deras "gamla" åsikter finns egentligen kvar? Jag disskuterade detta idag med en bekant och han påstod då att Hitler, likt Åkesson, också var en skicklig talare. Du kanske ser kopplingen och var jag vill komma? Inga likheter i övrigt utöver talarskickligheten.  

Vidare ifrågasätter jag SDs kunnande i övriga politiska frågor. Du har säkert läst deras riktlinjer. Under varje rubrik finns det minst en punkt där de nästintill beskyller sveriges problem på invandrarna. Om de nu är ett demokratiskt parti, varför kan de då inte visa upp exempel där, enligt dem riktiga, svenskar misskött sig. Var står SD i frågan om att klyftorna i sverige ökar dramatiskt? Och då pratar jag inte om klyftorna mellan invandrare och födda svenskar, då pratar jag om klyftorna mellan rika och fattiga i sverige. Jag vet, jag är moderat. Men jag behöver inte stå för allt de står för.

Var står SD i frågon om jobb? Läs denna artikel/intervju så förstår du vad jag menar: http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/98770b2ae7748f3541256ce5006dad5f/1090acf0fc83b1d4c125739f002cbb75?OpenDocument.

Jag är näst intill extrem ateist. Så jag ska inte uttala mig för mycket i religonsfrågan då jag har för lite kött på benen. Men det jag står för är att alla ska få tro på det dem vill så länge de håller sig inom lagens ramar och samhällets normer. Självklart kan jag förstå problemet i att många invandrare har problem med att anpassa sig till det som gäller här, men har någon hjälpt dem? Har vi ens försökt? De måste få vägledning och hjälp när de kommer hit. Vi, som ett av världens rikaste länder, måste väl kunna ta ansvar? Jag vill sveriges bästa, självklart, jag är svensk. Men jag vill också världens bästa, jag är världsmedborgare. Jag tycker inte att stoppa invanidringen och vilja sveriges bästa nödvändigtvis måste gå hand i hand.

Jag måste också säga, att under mina 21 år i livet har jag aldrig någonsin blivit störd av någon invandrare. Då har jag ändå bott i vivalla i Örebro, i ett invandrartätt område i Stockholm osv. Jag har aldrig upplevt det som ett problem. Däremot har jag stött på svenska ungdomar som jag upplevt som hotfulla och jobbiga. Hur ställer sig SD i den frågan? Dt kan omöjligt vara invandrarnas fel. Uppenbarligen tycker 96 % ungefär som jag.

SD vill minska invandringen med 90 % och endast ta hit de som verkligen behöver komma hit. Vem säkerställer att det blir så? Vem är "domare" i asylfrågorna? Vem ska bestämma vilka som verkligen har rätt att komma hit och inte? Jag lägger inga värderingar i någonting utan lyfter bara frågan. Du som verkar vara saklig och nyanserad kanske kan svara mig?

Hoppas du, och ni andra för den delen, som sympatiserar med dessa åsikter inte tagit illa vid er. Det är verkligen inte min mening. Jag vill bara, genom min privata blogg, framföra mina åsikter i ämnet. Jag ber återigen om ursäkt för en del påhopp i söndags, var inte min mening att såra någons åsikter. För det ska ni veta, jag respekterar ändå er åsikt, även fast jag inte håller med. Jag hoppas ni respekterar min.

En sista; Det är många svenskar som flyttar utomlands för att jobba eller studera. De flyttar till en annan kultur och ibland kanske till en annan religon. De är fortfarande svenskar, de lever som svenskar, de handlar till och med sin mat på IKEA, de snusar och de pratar svenska och engelska. Jag känner en hel del sådana. Och INGEN har någonsin stött på problem i det "nya" landet. De har blivit integrerade i samhället men tillåtits att ändå ha sin svenska identitet och kulturyttringar kvar. Varför klarar vi, i det rika sverige, inte av det? Säg nu inte bara att "det är för många", för jag vet att vi skulle klara av det om vi ville. För att belysa exemplet ytterligare är jag lika mycket emot det krig som pågår på de brittiska öarna mellan katoliker och protestanter. Som jag kommer till snart, jag är emot alla form av extremism.

Jag är för ett öppet samhälle där man kan sammarbeta över gränser, över religoner. Är man extrem, och begår brott, ska man ses som kriminell. Inte som en muslim som begår ett extremistiskt brott utan som en medborgare som begår ett extremistiskt brott, oavsett religion. Jag vet att deras människsyn är tivivelaktig på vissa håll och kanter. Det står jag naturligtvis inte bakom och det gör nog ingen annan heller. Men vi måste kunna se till människor och sluta stirra oss blinda på härkomst och kultur. Jag är för kulturutbyte, jag är för alla människors lika värde och jag är för en integrationspolitik.

Jag tycker emmelertid inte att det är tabu på invandrarfrågan som många SD anhängare tycker att vi övriga gör gällande. Jag har inget emot att disskutera frågan. Tvärtom. Borgarna har erkänt sina misstag och lovar bättring. Jag är naiv, så jag tror på den. Jag tror på ett solidariskt samhälle. ett sämhälle där arbete lönar sig, där det finns frihet och utbyte men där vi inte glömmer de svagaste. Visst, en dröm kanske, men jag är en drömmare och en visionär.

Jag är emot all sorts främlingsfientlighet om du inte förstått det. Vill ni leva i enfald? Eller vill ni bara "kvalitetssäkra" vilka som kommer in? Så det inte blir obehagligt för oss trygga svenskar när det kommer någon invandrare som inte tycker exakt lika som oss. Jag vill kunna äta min kebab, gå ner på lokala fiket och prata islam med Ali, kunna utbyta erfarenher med en spanjor. Jag vill ha den friheten, något SD nu vill ta bort från 96 % av oss. För det måste ni komma ihåg, det är 96 % som inte stödjer SD...

Jag tror inte på det ena eller det andra. Jag tror på att vi kan samarbeta. Jag har aldrig träffat en invandrare (jag vet såklart att dem finns) som beklagat sig över vår kultur eller traditioner. Jag tycker liksom inte att det ska finnas några regler för vad man får tycka och inte. Då går vi mot ett Nordkoreanskt samhälle fast på högersidan. Jag vill att Sverige ska fortsätta ha en svensk prägel men jag tycker inte heller att vi ska vara rädda för olikheter och förändringar så länge de följer lagen och är humana för världsmedborgarna.

Jag förstår problematiken men jag tycker fortfarande att det finns större problem i sverige än invandringen. Vi får nu med spänning vänta och se hur onsdagens röster faller och sedan hur SD för sin politik i riksdagen. Hur ställer du dig förövrigt till att öppet rasistiska partier kommit in i vissa kommuner?

Vi måste ha partier i riksdagen som har en bred politisk grund och som kan styra landet. Partier som kan alla frågor på sina fem. För att avsluta ska du få en liten humorförklaring till vad jag menar. För det här är politisk okunskap och humor på hög nivå:



Från 2.30 och framåt är det riktigt kul. "Bevara den svenska kulturen, som fornminnen och julafton". Är det någon invandrare som velat ta bort vare sig fornminnen eller julafton? Midsommar firar alla invandrare jag känner... Den här killen sitter liksom i kommunen. Han är politiker. Finns det då inga krav på att man ska kunna svenska språket och kunna uttala sig i tal? Det måste även du/ni hålla med om.

Vill inte höra att jag är kommunist, AFA, vänsterpartist eller socialdemokrat. Jag är liberal och jag hymlar inte med det. Jag tycker det är skönt med folk som kan stå för sina åsikter öven fast jag inte håller med. Något du J gjort på ett föredömligt sätt.

Hoppas vi kan släppa den här frågans snart så bloggen kan, som jag lovade igår, återgå till sitt ursprungliga innehåll. Du kanske till och med läst en del annat jag skrivit och vad jag står för. Vad jag är intresseras av och vad jag brinner för. Jag har en annan människosyn än SD, thats it.

För att belysa det ytterligare skulle jag till ecempel aldrig någonsin lägga några som helst värderingar i min roll som tränare vid laguttagningar vilken religon eller gud man sympatiserar med, vilket land man ursprungligen kommer ifrån eller vad man har för åsikter.

Sådär, det blev ett långt jävla inlägg till dig J, och er andra som är intresserade i frågan för den delen. Jag hoppas detta inlägg ses som "en hög nivå" och att ni förstår att jag ber om ursäkt för mina tidigare påhopp. SD får bevisa att de är värda sina 20 mandat helt enkelt och att de verkligen gör det de säger "för sveriges bästa". "Ge oss sverige tillbaka", vilka har egentligen tagit det? Och på vilket sätt?

Sen måste jag bara ta upp en sak. SD vill att "sverige ska vara svenskt", vi ska vara sverige och inget annat. Varför i hela fridens namn referar man då till Danmark i många avseenden? När blev Danmark typiskt svenskt?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Förövrigt vinner Hammarby ikväll med Franzén vid rodret. Oerhört skönt att det verkar funka. Jag har som sagt under en längre tid talat mig varm om honom. Första provet klarade han med beröm godkänt för att tala lärarspråk. Söderstadion är fantastisk, Hammarby är fantastiskt. En plats, en klubb utan vare sig politiska eller religons relaterade åsikter. Där samlas vi alla under en och samma flagga, den gröna och vita. Hammarby, för evigt trogen.

Vad jag ogillar kan vi ta någon annan gång. För ni ska veta, att det finns saker jag ogillar. Jag är inte perfekt, har aldrig påstått det heller...

Imorgon är det jobb, hockeygym och bortamatch med mina juveler. Fick förövrigt ett mycket intressant erbjudande som är hockeyrelaterat idag. Mer info kommer när alla bitar fallit på plats.

Nu ska jag sova på saken, hoppas ni förstår mig och mina åsikter och att vi nu kan gå vidare härifrån. Min förhoppning är att, när allt efterspel från valet lagt sig, slippa disskutera politiska frågor i bloggen. Jag vet, det var jag som tog upp det. Men jag har som sagt uttryckt mig klart och tydligt nu och det finns liksom inte så mycket mer att tillägga förutom att jag respekterar ALLAS åsikt. Något ni beskyllt mig för att inte göra men som är felaktigt.

Många läsare även idag. Man kanske ska göra lite hårda utspel emellanåt för att locka folk hit? Eller vad vill nu egentligen läsa om här?

Nu har jag äntligen fått in filmen från skuggan så den läggs upp imorgon. Den som väntar på något gott... Förövrigt är skuggan en svensk invandrare i USA, eller heter det utvandrare då? ;)

Den personlige,
Jimmy






Kommentarer
Postat av: J

Ditt inlägg är mycket bra och nyanserat men som du säkert förstår har jag vissa invändningar. Jag försöker att disponera det enligt ditt inlägg.



Det är ett konstigt påstående att 96% inte stödjer SD. Jag tror inte att de nyfödda barn du bl.a. räknat med heller tagit ställning för något annat parti. Men visst, 94,2% av de som valde att rösta röstade inte på SD. 70% av dem röstade inte på M. Om man i stället säger att 360000 människor faktiskt röstade på SD förstår man att något inte står rätt till i det politiska klimatet i dag.



Menar du att Aftonbladet har gjort en rättvis rapportering om Ekeroths åsikter? I så fall har du, ursäkta, en snedvriden bild av objektivitet. Det Ekeroth menar är att han liksom SD tror att det gynnar integrationen att skapa länkar, gemensamma nämnare, mellan folk som i grund har mycket olika kulturell bakgrund. De övriga sju riksdagspartierna för en politik som SD anser vill betona olikheter och således skapa ett segregerat samhälle. Om man tittar på förorterna utanför storstäderna ser man att för varje människa som framgångsrikt integreras/assimileras hamnar än fler i utanförskap. SD menar att med den migrationspolitik som de övriga sju partierna står för, fungerar inget integrationspolitiskt program i världen. Integration kräver tid och resurser, något som det inte finns tillräckligt av pga. den migrationspolitik som förs.



Jag har inte skrivit att du vurmar för politisk islam, däremot ville jag räta ut eventuella frågetecken kring SD:s ställning i frågan, eftersom det finns en rådande missuppfattning att SD t.ex. skulle vara emot islam, religionsfrihet eller att de rent av vill förbjuda islam. Det SD vänder sig mot i religionsfrågan är att det svenska samhället gradvis anpassar sig till en minoritet. Vi har fallet med kvinnorna som fick sitta bakom en skärm vid SFI-undervisningen ( /http://magasinetneo.se/johan/2010/09/07/sverige-2010-kvinnor-bakom-skarm/ ), vi har segregerad simundervisning, vi har förskolor som upphört helt med att servera fläskkött och dessutom serverar halal-slaktad mat. Halalslakt är helt förkastligt ur ett djurskyddsperspektiv. Detta har absolut ingenting med främlingsfientlighet att göra. Det handlar om att vi får in inslag i samhället som skulle varit oacceptabla om det inte vore för att just en minoritet krävde det. Vi ser även exempel från våra grannländer. I Storbritannien finns redan flera Sharia-domstolar med rätt att döma i muslimers familjerättsliga frågor. I Danmark är det under utredning om det ska få basuneras ut böneutrop fem gånger om dagen i ett samhälle utanför Köpenhamn. Problemet är att man inte får vända sig mot detta, för då är man rasist, eller som du själv väljer att beskriva det, anhängare till ett nationalsocialistiskt parti.



Din nästa punkt är inte så välskriven. SD vill inte stänga gränserna. SD vill arbeta för ett EU-utträde pga. den överstatlighet det medför. Se på Schweiz, de är med i europeiska samarbeten och har stort och rikt utbyte med EU-länder utan att vara medlem. Den situationen menar SD skulle vara bra för Sverige. Ett välutvecklat samarbete, men utan överstatligheten.



Pengar löser inte alla problem. Men ha i åtanke att av alla världens flyktingar finns en liten del i Sverige, de flesta befinner sig i de egna hemländerna eller i grannländer. I nuläget hjälper Sverige nästan bara de få som lyckas ta sig till Sverige. SD har i stället föreslagit en "flyktingmiljard", som går ut på att hjälpa FN:s eget flyktingorgan att hjälpa fler på plats. Detta organ har 1 miljard dollar i årsbudget. Sverige skulle alltså kunna göra stor skillnad och hjälpa många fler människor. Det tycker jag är solidaritet. Därmed inte sagt att SD vill sluta ta emot flyktingar. Som du säkert vet får man som asylsökande automatiskt PUT i EU-länder om man "uppfyller kraven" för att vara flykting.



Nazistparallellerna besvarar jag faktiskt inte, någon måtta får det vara. Och om du tycker att man inte kan förändra sig på 20 år bör du fundera på om du vill ha V i riksdagen.



SD har hämtat inspiration både från höger och vänster vad gäller den övriga politiken. Man är beredd att förhandla åt båda håll om man får något i utbyte. Därför är SD måhända inte i nuläget lämpade för någon egen majoritet, vilket man ej heller har. Det handlar nu i första hand om att lyfta tabufrågor upp på dagordningen. För även om du inte anser att de är tabu gör övriga riksdagspartier det. Kolla bara vad som hände när Björklund försökte diskutera, pang boom FRÄMLINGSFIENTLIG. Pga stämplar i pannan vågar politiker och journalister inte ta i frågan med tång, som Sahlin skulle ha sagt.



SD ser alla kriminella som just kriminella. Däremot gör man en ansats att försöka hitta bakomliggande orsaker, och tycker sig se att kulturella faktorer kan spela in vid vissa typer av brott. Men med sin kriminalpolitik framgår med all önskvärd tydlighet att SD bekämpar brottslighet vem som än begår den.



En annan vanlig missuppfattning är att SD vill minska invandringen med 90%. SD vill minska anhörig-asyl-invandringen med 90%. Man vill dessutom reglera arbetskraftsinvandringen efter behov på arbetsmarknaden. Övrig invandring (flyktingar, de som studerar här etc) har man inget emot. De som dömer i asylfrågor blir precis som nu Migrationsverket med sina nämnder och domstolar.



SD tar inte ifrån någon sin kultur, det är fritt fram att handla mat i t.ex. butiker som riktar sig till muslimer, liksom IKEA riktar sig till svenskar. Det är fritt fram att utöva vilken religion man vill i privat regi. Men man måste på något sätt integreras, annars uppstår problem. Språket är förstås en nyckelfaktor för att undvika missförstånd.



Det är självklart oroande att t.ex. NSF och Nationaldemokraterna fått mandat i kommuner och jag tar avstånd från deras politik. Notera samtidigt att jag inte anser att det finns något rasistiskt parti i riksdagen.



Jag tror att det finns enormt många okunniga kommunpolitiker ute i landet i alla partier. Media väljer att bara uppmärksamma SD-idioter och då är det så. Men det är fel att tro att sådana som han har någon chans att representera SD i riksdagen.



Det är bra att du står för dina åsikter, men jag hoppas att det inte var riktat som ett hån mot mig för att jag väljer anonymitet. Så kul är det inte att bli påhoppad var man än kommer för sina åsikter. Då håller jag hellre igen. Tyvärr är det så i demokratin Sverige.



Som svar på din sista fråga: Man refererar till grannländerna för att de har haft en utveckling mycket snarlik vår. Det är helt enkelt de länderna man kan jämföra med.



Herre gud vilket långt inlägg...



MVH

J



2010-09-22 @ 14:00:52
Postat av: Kia

Satt och läste inläggen innan läggdags. Jag tänker inte kommentera det mer än jag anser att oavsett vad det är för parti, så har så pass många av vår befolkning valt att de vill ha in detta parti.



Eftersom vi har en demokrati så så har dom all rätt att finnas där pga ovanstående och så får vi bara hoppas på att det inte ställer till allt för stora problem. Svårt att uttala sig om innan man ser vart detta leder.



Vi måste få tycka vad vi vill och även respektera vad andra tycker, så är livet. Även om jag själv kan tycka att vissa saker inte borde vara så får jag vika mig om så många fler än mig vill ha det annorlunda.



Bra skrivna inlägg av er båda ville jag bara säga utan att spä på detta ännu mer.

2010-09-23 @ 01:27:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0