Motivation.

Vad är motivation egentligen? Det är en målsättning, en drivkraft. En drivkraft som gör att du orkar gå den där vägen fram till målet. Utan motivation tröttnar du, du skiter i det. Det är inte lika viktigt. Men om du har en stark motivation, då klarar du vad som helst.

Ni ska få ett exempel av mig, vad jag anser är att motivera: Vi har Pelle, han ligger i sin säng. Trött. Har ingen mat hemma. Han måste ta sig till affären för att handla. Han ska alltså från punkt A till punkt B. Vi har Lisa, Pelles sambo. Hon tjatar på Pelle, hon skriker och gnatar att han ska " gå och köpa de ndär jävla maten nu". Pelle tappar helt lusten, har ingen motivation att gå till affären och handla åt en grinig tjej. Han lägger sig på soffan istället.

Vi har Stefan, samma senario. Ligger i sängen, trött. Ingen mat. Stefans sambo, Sofie, ber Stefan att gå och handla. Hon berättar för Stefan att det inte finns någon mat hemma och att Stefan nu måste ta sig ut för att handla annars förblr dem hungriga hela dagen. Det är något Stefan verkligen inte vill. Han finner en motivation att gå den där jobbiga vägen ner till affären för att han ska slippa vara hungrig hela dagen. Hans mål blir då att slippa vara hungrig och han finner en stark drivkraft med Sofies hjälp.

Vad vill jag ha sagt? Jo att den yttre motivationen är den som kan påverkas lättast. Istället för att tjata och kritisera kan man lyfta fram saker på ett trevligt sätt för att göra folk mer motiverade att agera. Något som verkligen har fungerat på mig. Den inre motivationen är den som egentligen är starkas. Den kommer från dig själv, din egna vilja att uppnå någonting. Den är svårare att jobba med. Något jag har fått erfara. Kan man dock komma till insikt, hitta den där inre motivationen. Då är det ingen som kan slå dig. Det är även det något jag fått erfara.

För att bli lycklig krävs en drivkraft, en drivkraft att vilja bli lycklig. Det krävs motivation för att orka ta sig från A till B. Från olycka till lycka. Det krävs en målsättning eller målbild för att göra det lättare. Det krävs styrka, tålamod. Allt hände inte på samma gång. Rom byggdes inte på en dag. Inse det.

Det här är något jag jobbar med dagligen som tränare. Att motivera, få mäniskor att känna sig bekväma i situationen och kännas ig motiverade för uppgiften. Utan motivation blir allt tråkigt. Hitta vad du tycker är roligt, skapa en målsättning. Hitta din drivkraft. Då ska du se att du blir lycklig, mycket lycklig.

Att motivera är svårt, att bli motiver nästan ännu svårare. Men försök, jobba med tanken. Det finns inget som är så skönt som att stå där på punkt B, nöjd. Utan motivation kommer du aldrig till B, du kommer inte ens försöka.

Att hitta en livskamrat är svårt, mycket svårt. Att hitta sig själv, det är svårare.

Bli mer motiverad,
Jimmy



Kommentarer
Postat av: Ingrid

Jäkligt bra skrivet, tycker jag!

Kan väl kanske tycka att både Pelle och Stefan kanske själva kunde inse att de måste ta lite mer ansvar och handla. (Men jag förstår exemplen utifrån motivationsteorin)

Här kanske det handlar mer om kommunikation och planering :) Just i detta fall så borde ju alla (även tjejerna) inse att mat är något de ska äta varje dag. Skulle de t.ex gemensamt planera kommande vecka/veckor, vem handlar, vem lagar maten, vem diskar, vem städar, ja då skulle båda veta vad de skulle göra och de skulle få mer kvalitetstid tillsammans (eller var och en för sig).

Oj, nu blev det ett långt inlägg :D men det struntar jag i :P

Trevlig midsommar ☼

Kramar från mej!

2010-06-24 @ 16:05:02
Postat av: Jimmy

Ja det var liksom bara ett exempel på hur man kan få yttre motivation. Hur folk runtomkring en påverkar ens humör och motivation. Skriver ju vidare att inre motivation är den bästa motivationen. Kan man komma dit, då är man hemma. Håller helt klart med i din "rollfördelninsprincip". Men det här inlägget handlade mer om just motivation. Kan komma att beröra rollfördelningen sen:)

Men tack för att du tyckte om det!

2010-06-24 @ 16:17:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0