Två förlorare, en vinnare.

Så var det snart dags. Idrottsvärldens största final. Finalen av finalerna. Den ultimata utmärkelsen. Världsmästare i fotboll. Bäst i världen på fotboll.

2010 års final är speciell på många sätt. När Villa sparkar igång matchen 20.30 på Soccer City stadium gör han det för första gången i afrika. För första gången spelas en VM final i afrika. För första gången spelar Spanien en VM final. För första gången kommer ett europeiskt land vinna en VM turnering utanför europa. För första gången kommer Spanien eller Holland titulera sig bäst i världen på fotboll.

Det är fotbollsvärldens två vackraste förlorare som möts ikväll. Holland på 70 -talet. Deras totalfotboll ledde dem till två raka finaler, 1974 och 1978. Men det var egentligen aldrig riktigt nära. 78 hade man 1-0 men förlorade mot ett övermäktigt Västtyskland. Spanien har aldrig varit längre än till kvartsfinal. De har visserligen vunnit EM, men i VM har de aldrig någonsin lyckats. De har spelat briljant fotboll, men alltid förlorat. En vacker förlorare.

Idag har vi två lag som bara vinner och vinner. Holland spelar tråkigare än någonsin, deras enda chans att få stopp på alla jämförelser med Cruijf, Gullit, Van basten, Neeskens och Reijkaard är att vinna idag. Ett VM guld är större än allt de stora tidigare åstadkommit. Spanien har en ypperlig chans att en gån för alla visa omvärlden att de är bäst på fotboll. De spelar briljant, magiskt, men också väldigt cyniskt. De blandar finess och flärd i xaviniesta med en hård centraltrio i Alonso, Piguenbauer och Puyol.

Nyckeln ikväll för Spanien blir att kväva Sneijder. Att få stopp på Robbens kontringar. Nyckeln för Holland blir att få bort Xaviniesta. Att få Villa ur balans.

Ni märker själva, vem som vinner? Det får vi veta ca. 23.00 på Soccer City stadium. Efter en rafflande straffsparksläggning. Jag hoppas verkligen att den här matchen motsvarar de ställda förväntingarna. Det skulle vara så underbart befriande att få se ett rött och ett vitt lag kliva in på planen och bara anfalla. Anfalla sönder motståndaren.

Tävlingen går in på sin sista match. Det är jämt. Det står mellan Pappa och Ingrid. Må bäste tippare vinna.

Bilder? Kommer snart ett spel...

Ge oss en match där fotboll inte längre är fotboll, där fotboll är någort större, något finare. Ge oss en match där vi lever den, en match där vi rycks med i spänningen, i dramatiken, i sporten. Ge oss en match att minnas.

Ge oss den,
Jimmy




Kommentarer
Postat av: Jimmy

Jag är optimist.

Holland-Spanien 2-2 x.

2010-07-11 @ 18:49:55
Postat av: Ingrid och Ola

Nu är avgörandet inne och det är såååååå spännande.



Här kommer våra rader:



Ingrid

Holland-Spanien 1 (resultat 2-1)



Ola

Holland-Spanien 2 (resultat 1-2)

2010-07-11 @ 19:54:16
Postat av: Louise

Holland-Spanien 1-2

2010-07-11 @ 20:42:28
URL: http://luslouise.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0